CANCERUL MAMAR

sursa: http://www.romaniancancerleague.org/ro/aboutcancer-breast-selfexamination.php

EXAMENUL CLINIC AL SÂNULUI

Trebuie efectuat de către un medic avizat. Acesta se efectueaza odată la trei ani pentru femeile între 30 şi 40 ani şi anual după 40 de ani.

El presupune inspectia şi palparea sânilor şi a regiunilor ganglionare axilare şi supraclaviculare. Examinarea se face fie în pozitie verticală, fie în pozitie orizontală. În premenopauza se recomandă efectuarea consultatiei la 5 – 7 zile de la debutul menstrei.

AUTOEXAMINAREA SÂNILOR

Pentru familiarizarea cu aspectul normal şi consistenta sânilor, autoexaminarea trebuie efectuată lunar. E important ca examenul să se facă aproximativ în aceeasi zi a fiecărei luni. Dacă femeia se află în perioada menstruatiei, examinarea se face în ultima zi a menstrei, când sânii sunt mai putin sensibili la palpare şi mai putin tumefiati. În caz de sarcină sau menopauză, se alege o zi la întâmplare, de exemplu prima zi din lună, în care se va face examinarea.

Primii trei pasi se concentrează asupra

  1. Pasul 1: Se face inspectia sânilor în fata oglinzii, cu bratele de-a lungul corpului. Se insistă asupra unor aspecte neobisnuite, cum ar fi o zonă proeminentă, retractia pielii, escoriatiile, mărirea în volum a sânilor, orice modificare în aspectul unui nerv. Se verifică existenta unei scurgeri mamelonare, a unor modificări în pozitia şi aspectul mamelonului.
  2. Pasul 2: Cu mâinile ridicate deasupra capului, se examinează sânii în oglindă, urmărindu-se aceleasi obiective ca la pasul 1. Se prind palmele la i se presează, căutându-se aceleasi modificări.
  3. Pasul 3: Cu mâinile pe solduri, se apasă puternic şi se inspectează sânii. Se înclină usor corpul spre oglindă, în timp ce umerii şi coatele se oricărei proeminente sau depresiuni cutanate.Următorii pasi urmăresc modificările de consistentă ale sânului
  4. Pasul 4: Cu bratul stâng ridicat şi mâna stângă pe ceafă, se examinează sânul stâng folosind mâna dreaptă. Cu degetele întinse, începând de la marginea externă, se presează ferm în cercuri mici, miscându-se în Mâna în jurul sânului în cercuri din ce în ce mai mici până când se atinge mamelonul. Se stoarce usor mamelonul pentru a vedea dacă apare vreo scurgere. Trebuie acordată atentie zonei dintre sân şi axilă, precum şi zonei axilare. E important să se examineze fiecare parte a sânului. Se repetă procedura pentru sânul drept.
  5. Pasul 5: în pozitia culcat, cu bratul stâng sub cap şi cu o pernă sau un prosop sub umărul stâng, se examinează sânul stâng cu mâna dreaptă, folosindu-se aceeasi miscare circulară descrisă mai sus. Se inversează procedura, folosind mâna stângă pentru sânul drept.

RECOMANDĂRI PENTRU SCREENING

Societatea Americană de Cancer face următoarele recomandări pentru depistarea cancerului de sân la femeile asimptomatice:

  • vârsta de 20-39 de ani: autoexaminare lunară a sânilor, examen clinic al sânului la fiecare 3 ani;
  • vârsta de 40 de ani: autoexaminare lunară a sânilor, examen clinic al sânului, mamografie anuală.

Din punct de vedere istoric, dovezile ştiinţifice care sprijină screening-ul cancerului mamar de rutină au fost mai puternice pentru femeile cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, decât pentru cele de 40 de ani.

Screening-ul prin mamografii regulate a redus mortalitatea prin neoplasm de sân cu cel puţin 30% la femeile de 50 de ani sau mai în vârstă. Totuşi, interpretarea rezultatelor pentru reducerea mortalităţii la femeile cu vârsta între 40 şi 49 de ani este un subiect mult controversat. O dată cu prelungirea duratei de supraveghere, dovezile unui beneficiu pentru femeile de 40 – 49 de ani au devenit apropiate de cele observate la femeile cu vârsta de peste 50 de ani.