Menopauza inainte de vreme
sursa: http://www.csid.ro/health/menopauza-inainte-de-vreme-2780290/
Aceste tulburari in aparitia menopauzei poarta denumirea generica de menopauza precoce sau prematura. Pe langa bufeuri si schimbari de stare emotionala, femeia care sufera de menopauza precoce trebuie sa invete sa se descurce si cu inerentele dificultati fiziologice si psihologice care apar. De pilda, aceasta menopauza aparuta prea devreme poate fi o dilema foarte serioasa pentru femeile care isi doresc un copil, din pricina faptului ca perioada lor fertila s-a terminat.
Simptome (care denota faptul ca ovarul secreta prea putin estrogen)
* menstre neregulate sau chiar inexistente
* menstre mai consistente sau mai sarace decat de obicei
* bufeuri (senzatii bruste de caldura la nivelul trunchiului superior)
* uscaciune la nivelul vaginului (care se subtiaza si devine mai putin flexibil)
* iritabilitate la nivelul vezicii urinare si chiar incontinenta
* oscilatii ale starilor sufletesti (iritabilitate, schimbare brusca, depresie usoara)
* gura sau piele uscata, sau ochi uscati
* insomnie
* scaderea libidoului
Daca prezinti simptomele de mai sus si ai sub 40 de ani, este bine sa mergi urgent la medicul tau gionecolog care iti va spune in ce masura ai sanse sa suferi de menopauza precoce sau nu.
Cum se diagnosticheaza acesta afectiune?
In prima instanta, medicul va face un examen ginecologic. Apoi, iti va preleva sange pentru a exclude alte posibile afectiuni, cum ar fi vreo boala tiroidiana, sau chiar o sarcina. Deasemenea, medicul ar putea recomanda testarea nivelului de estradiol, un soi de estrogen, deoarece un nivel scazut al acestui hormon poate indica stoparea activitatii ovariene. Deatfel, cand cota estradiolului scade sub 36, este foarte posibil ca menopauza sa se fi instalat deja. Totusi, cel mai concludent test care indica aparitia menopauzei este o analiza a sangelui din care rezulta nivelului FSH-ului (hormon stimulator al foliculilor). Acest hormon determina ovarele sa produca estrogen. Asadar, daca ovarele nu mai produc estrogen asa cum o faceau in mod obisnuit, nivelul de FSH va fi ridicat (peste 30-40).
Ce boli pricinuieste aparitia prematura a menopauzei?
La fel ca majoritatea femeilor ajunse la menopauza, si cele care sufera de menopauza precoce au nivelul de estrogen foarte scazut. Acest fapt poate declansa anumite schimbari in organismul femeii si poate prilejui aparitia unor afectiuni, cum ar fi osteoporoza. Deasemenea, pot aparea cancerul ovarian, de colon, diverse afectiuni cronice ale gingiilor si cataracta. Femeile care sufera de menopauza precoce prezinta un risc mai mare din cauza privatiunii de estrogen. De aceea, sansele ca ele sa sufere de bolile amintite mai sus, sporesc.
Cum se trateaza menopauza precoce?
Maniera de tratament si de consiliere psihologica care se recomanda se aseamana foarte mult cu cele indicate femeilor aflate in perioada de menopauza. Femeile care isi doresc un copil si carora li s-a instalat menopauza precoce sunt sfatuite sa apeleze la un medic specializat de probleme de fertilitate. Menopauza prematura nu poate fi vindecata sau inlaturata ori intarziata. Odata inceput, procesul este ireversibil.
Comenteaza