Dereglari hormonale: gigantism si piticism
Continuam seria articolelor despre dereglarile hormonale cu hormonul somatotrop. Acest hormon, prescurtat STH este produs de glanda hipofiza, cea mai importanta glanda endocrina din corpul uman fiindca aceasta controleaza activitatea hormonala a intregului organism. STH este numit si hormon de crestere fiindca el stimuleaza, impreuna cu insulina, hormonii tiroidieni si cei sexuali cresterea organismului.
Acest hormon ajuta la cresterea oaselor, a muschilor si a tuturor organelor mai putin creierul. Atunci cand apar dereglari in secretia acestui hormon apar anomalii de crestere si dezvoltare.
Hiposecretia de STH determina la copil stoparea cresterii. Apare astfel piticismul (nanismul hipofizar). Cei care sufera de o asemenea dereglare hormonala sunt mici de statura, ajungand la inaltimi de maxim 1,30 m. Sunt insa proportional dezvoltati, iar intelectul este normal fiindca, asa cum am stabilit, hormonul somatotrop nu influenteaza cresterea creierului.
Intr-o secretie crescuta de STH (hipersecretie) pot aparea doua tipuri de boli, in functie de varsta la care apare dereglarea.
Daca in copilarie, inainte de pubertate, se secreta mai mult hormon somatotrop, apare gigantismul: indivizii de peste 2 m cu membrele mai lungi decat normal.
In cazul in care hipersecretia apare dupa pubertate, apare acromegalia. Acromegalii nu sunt neaparat inalti prin constitutie, insa au mainile si picioarele lungi, oasele fetei marite, mandibula proeminenta, buzele voluminoase, limba marita, iar in interior viscerele (inima, ficatul, rinichii) sunt mai mari decat in mod normal. Intelectul este in ambele situatii neafectat.
Un diagnostic cert poate fi dat numai de catre un medic specialist ajutat de analizele de laborator.
Comenteaza